o szyciu i innych rzeczach zajmujących mój "międzyczas"… :)
czwartek Październik 19th 2017

Pyszne sztangileki

Podzielę się moim ulubionym przepisem na pyszne i szybkie sztangielki – jeszcze od babci – wielokrotnie sprawdzony :)

 

 

Sztangielki   (porcja na 2 duże formy)

-        pół szklanki oleju

-        szklanka mleka

-        2 szklanki wody (najlepiej ciepłej)

-        jajo

-        5 dkg drożdży (pół paczki)

-        1-2 płaskie łyżki soli

-        płaska łyżeczka cukru

-        mąka pszenna – ile zabierze ciasto – ok. 1 kg

1. (można pominąć  ten etap i od razu wymieszać wszystkie składniki) Rozmieszać w dużej misce drożdże  z ciepłą wodą, mlekiem i odrobiną mąki (całkiem płynne) i pozostawić chwilkę do wyrośnięcia.

2. Wsypać pozostałe składniki – mąkę dosypywać aż ciasto przestanie się kleić i da się wyrabiać  - ale tak by ciągle było „luźne” ( bardzo miękkie) Wyrabiać co najmniej kilka minut żeby  ładnie urosło. Pozostawić do wyrośnięcia pod ściereczką – na blacie bo z miski ucieknie.

 

3. Kiedy urośnie (przynajmniej 2-3 krotnie) – w dowolny sposób uformować sztangielki (można rozwałkować grubo i kroić na trójkąty  wtedy wyjdą ładne lub po prostu kroić na kawałki i zwijać). Ułożyć na posmarowanej olejem formie – trzeba im zostawić  dookoła trochę miejsca bo jeszcze urosną. Pozostawić chwilkę do wyrośnięcia – lub jeśli nam się śpieszy to od razu nagrzewać piekarnik (tyle rośnięcia  im powinno wystarczyć).
Piec 30-40 min w 150°C aż delikatnie nabiorą kolorku. Najlepiej sprawdzić czy spód jest upieczony.
Smacznego!

 

Komentuj