o szyciu i innych rzeczach zajmujących mój "międzyczas"… :)
czwartek Wrzesień 21st 2017

Pieguski – szybkie i najpyszniejsze ciasteczka z czekoladą

Co zrobić jak mamy ochotę na dobre ciasteczka a nie chce nam się za dużo przy tym pracować….?

Oto idealny przepis – każdy kto choć raz upiecze – będzie chciał piec je jeszcze wiele razy :)

PIEGUSKI

Składniki:30 dag mąki,10 dag cukru,10 dag masła,

10 dag margaryny,

2 żółtka,1 czekolada gorzka
Mąkę, cukier, żółtka, schłodzony tłuszcz (proporcje masła i margaryny można zmieniać) – wrzucamy do miski i zagniatamy.Czekoladę pokroić w drobne kosteczki – ja tym razem trochę starłam w tarce a trochę pokroiłam – ale chyba fajniejsze są jak się pokroi bo wtedy kawałki czekolady fajnie wyglądają i smakują w ciasteczku – i  dodać do całości.

 

Ponownie zagnieść.

Podzielić na 3 części, formując wałki grubości kiełbasek :)

Zawinąć w folię i włożyć do lodówki – do schłodzenia tłuszczu – tak żeby dało się kroić – jak nam się śpieszy to można na krótko do zamrażalnika.

Po wyjęciu, kroimy na plastry ok pół cm szerokości.

Układamy na formę, troszkę spłaszczamy (można lekko posmarować białkiem).

Pieczemy w 180°C przez 12-15 minut – nie trzymamy dłużej – mają być jasne nie martwimy się jak będą miękkie przy wyciąganiu – po ostygnięciu będą na pewno takie jak trzeba ;)

Przepis wystarcza na ok 2 duże formy ciastek… Jeszcze tylko trzeba ukryć przed dziećmi… przynajmniej trochę ;)

 

 

Komentuj