o szyciu i innych rzeczach zajmujących mój "międzyczas"… :)
niedziela Październik 22nd 2017

Bułeczki z cukinią i suszonymi pomidorami

Tym razem polecam wspaniały przepis z  mniam-mniam.pl 

Wypróbowałam już kilkakrotnie i z całą pewnością mogę stwierdzić, że posmakują każdemu :)

bułki:
1/2 kg pszennej mąki
czubata łyżka mąka kukurydzianej
5 łyżek oliwy od suszonych pomidorów
opakowanie suszonych drożdży (na 1/2 kg mąki) lub 5 dag drożdży świeżych i 3 łyżki mleka i łyżka cukru – ja używam tylko świeżych
mąka do podsypywania

nadzienie:

12 suszonych pomidorów w oleju
3 cukinie średniej wielkości – najlepiej ok kilogram
3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy
szczypta soli

łyżeczka grubo zmielonego czarnego pieprzu

do posmarowania i posypania:
2 łyżki oliwy
łyżka grubej soli

  1.  Jeśli masz świeże drożdże: przełóż do miseczki, dodaj ciepłe mleko i cukier, dokładnie wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut.
  2. Oba rodzaje przesiej do dużej miski, zrób zagłębienie i dodaj drożdże (ten rodzaj, który masz) oraz około 1 i 1/2 szklanki ciepłej wody. Wymieszaj dokładnie – ciasto powinno być miękkie. Przykryj ściereczką, odstaw na 15 minut.
  3. Do wyrośniętego ciasta dodaj 5 łyżek oleju (najlepiej tej oliwy, w której moczyły się suszone pomidorki – będzie bardziej aromatyczna), wyrabiaj przez 2-3 minut, aż oliwa się wchłonie, a ciasto będzie lśniące. Przykryj ponownie ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-40 minut – ciasto powinno podwoić swoją objętość
  4. Umytą i osuszoną cukinię pokrój wzdłuż na cienkie plastry (najłatwiej zrobisz to za pomocą szerokiej obieraczki do warzyw.) (ja dodatkowo obieram – jakoś z przyzwyczajenia) Ułóż na blasze spryskanej olejem, lekko posól i wstaw do piekarnika nastawionego na grill i rozgrzanego do 220 stopni na 5-7 minut. Kiedy cukinia zacznie się przypalać na końcach, wyjmij ją. 
  5. Obrane ząbki czosnku pokrój na cienkie plasterki, odsądzone z oleju pomidory pokrój na cienkie paski.
  6. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę wysypaną mąką. Rozwałkuj na placek o rozmiarach około 40 x 40 cm.  (osobiście preferuję prostokąt a nie kwadrat… ale jak komu wygodniej :) Rozłóż na nim cukinię, pomidory i czosnek. Posyp pieprzem. Zwiń w rulon i pokrój na kawałki o długości około 4-5 cm. Ułóż je na blasze (jeśli Twoja blacha nie jest nieprzywieralna, wyłóż ją wcześniej papierem do pieczenia lub wysmaruj olejem).
  7. Bułki posmaruj oliwą, (tu też smaruję tą oliwą z pomidorów – jest już przesiąknięta ziołami i pomidorkami- a dzieci bardzo chętnie pomogą nam w mazianiu bułeczek oliwą…..) i posyp grubą solą. Odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
  8. Bułki piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut, aż się ładnie zrumienią, a pomidory zaczną się przypalać na brzegach.

w moim wykonaniu:

Komentuj