o szyciu i innych rzeczach zajmujących mój "międzyczas"… :)
poniedziałek Sierpień 21st 2017

Lato to czas na: Pyszny Pasztet z Cukinii :)

Pasztet z cukinii…..

Tak, te uczucia są prawdziwe.

Pasztet… i to z cukinii????

Ja też jak zobaczyłam ten przepis to stwierdziłam, że zostanie w szufladzie głęboko pokryty kurzem… ale coś mnie podkusiło żeby spróbować…

I teraz robię go co roku jak tylko zaczyna się cukiniowy sezon :)

Produkty:

- 3 szklanki utartej cukinii – (to oznacza jakieś 3-4  niewielkie cukinie)  w przepisie była żółta, ale ja praktycznie zawsze robię z zielonej i jest pyszny

- 2 duże cebule

- 20 dkg sera żółtego

- 3 jajka (zółtka do ciasta, białka na pianę)

-1/3 szklanki oleju

-1 i 1/2 szklanki bułki tartej – tak naprawdę na OKO :) – czyli żeby ciasto nie było za gęste ani za rzadkie..

- 2 łyżki  kaszy manny

- sól, pieprz, przyprawa warzywna (np. vegeta), koperek – najlepiej świeży i dużo :)

Wykonanie:

Cukinię (obraną), ser i cebule ścieramy:

Potem dorzucamy resztę składników i mieszamy….

w tym czasie ubijamy pianę z białek i dodajemy delikatnie do już wymieszanego ciasta….

Potem wymieszane ciasto przekładamy do foremek – ja używam keksówek, ale sprawdzą się też różne naczynia do zapiekania – Uwaga! może trochę rosnąć…

Można wysypać foremkę bułką tartą, ja wolę papier do pieczenia bo potem łatwiej wyjąć…

Pasztet nie musi być wysoki – i tak wszyscy wiedzą, że najpyszniejsze są przypieczone rogi i wierzch  :-D

Pieczemy CONAJMNIEJ godzinę… w 180 °C ….

…ja ostatnio piekłam półtorej – po prostu sprawdzamy czy się ładnie zarumienił :)

A potem troszkę studzimy (bo pyszny jest na ciepło) i zajadamy :)

Polecam również zamrozić sobie w mniejszych lub większych kawałeczkach – potem kiedy przychodzi godzina: „czy my mamy coś na kolację dziś???”  - wyciągamy z rękawa (tzn z zamrażarki), wrzucamy do pieca i pieczemy aż będzie cieplutki  - jest tak samo dobry (a może nawet lepszy???) jak świeżo po upieczeniu…. zwłaszcza w jesienno-zimowe szare wieczory:)

Smacznego! :)

 

 

Komentarze czytelników

3 komentarzy do “Lato to czas na: Pyszny Pasztet z Cukinii :)”

  1. ~Kasi pisze:

    Czy składniki mieszać blenderem? czy recznie łyżką?

  2. mori669 pisze:

    Pomimo ciężkich składników…..lekkie i delikatne. pozdrawiam

Skomentuj notkę ~Kasi