o szyciu i innych rzeczach zajmujących mój "międzyczas"… :)
niedziela Październik 22nd 2017

Ślimaczki – czarno na białym – ciasteczka

Tym razem kolejne szybkie i bardzo efektowne ciasteczka – ślimaczki.

Uwielbiam piec ciastka – szczególnie takie, przy których nie trzeba dłubać godzinę przy wycinaniu – efekt szybki i dzieci zadowolone i mama czyli ja od razu usłyszy, że piecze najlepsze ciastka na świecie lub podobne urocze teksty, po których się rozpływa ;)

Ale wracając do tematu…

Składniki:

- 2 szklanki mąki,

- 6 czubatych łyżek masła (zimnego)

-2/3 szklanki cukru pudru

- pół paczki cukru waniliowego

- 4-5 łyżek kakao

- 2 łyżki kwaśnej śmietany ( jak nie ma daję zwykłą)

- 1-2 jajka (żółtko)

- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

Mąkę mieszamy z proszkiem i cukrami, masło siekamy. Dodajemy żółtko jaja i śmietanę i zagniatamy ciasto.

Dzielimy ciasto na 2 połowy – do jednej dodajemy 2 łyżki maki a do drugiej kakao i jeszcze raz zagniatamy.

Wkładamy kule z ciast do zamrażalnika na ok 15 minut.

Wałkujemy ciasto na w miarę prostokątne 2 placki.

 

Ciemny placek kładziemy na jasnym i zwijamy w roladę.

Znowu wkładamy do zamrażarki na  ok 15 minut.

Po tym czasie kroimy ją na plastry około ½ cm grubości.

Kładziemy na formę spłaszczając dłonią. – dzieci z pewności chętnie pomogą żeby ciasteczka były szybciej :)

Smarujemy ciastka białkiem i pieczemy 15 minut w 180 °C.

Nie mogą się za mocno zrumienić.

Smacznego!  :-D

Komentarze czytelników

2 komentarzy do “Ślimaczki – czarno na białym – ciasteczka”

  1. ~mamaolgi pisze:

    Jedne z moich ulubionych świątecznych:)

Komentuj